Hederpristagare 2019 – Hedi Fried

Svensk socialpolitisk förenings hederspris går i år till Hedi Fried för hennes arbete mot rasism och främlingsfientlighet. Priset tillkännages i samband med föreningens studiedag den 16 maj.

Svensk socialpolitisk förenings ordförande Lotta Persson delar ut föreningens hederspris till Hedi Fried i hennes hem

Motiveringen lyder: ”Hedi har alltsedan hon själv utsattes för de fasansfulla upplevelserna i koncentrationsläger under nazismen valt att förmedla sina erfarenheter från förintelsen. Hedis budskap är att historien inte skall kunna upprepas. Hedi har med stort mod och en obruten viljekraft arbetat för att rasism och främlingsfientlighet inte skall få fäste. Hon har förmedlat sina fasansfulla upplevelser till många människor såväl muntligt som i ett antal böcker, även riktade till barn.

Hedi har också inför valrörelsen 2018 träffat partiledare och ministrar för att förmedla sitt budskap att demokratin är i fara och att samhälls debatten i dag har stora likheter med hur debatten fördes på 30-talet. Hedi har även kritiserat att nazistiska organisationer får tillstånd att demonstrera i Sverige och varnat för att de i likhet med Hitler vill avskaffa demokratin efter att de kommit till makten med demokratins hjälp. Hedis stora mod, viljestyrka och erfarenheter har satt ett stort avtryck hos många människor. Genom att samtala direkt med politiska ledare borde hennes budskap om att historien inte får upprepa sig ge ett oerhört stort bidrag för inkludering och jämlikhet och ge avtryck i den svenska välfärden.”

På grund av hälsoskäl kunde Hedi Fried tyvärr inte närvara vid föreningens studiedag och därför har vi istället filmat utdelningen som skedde i hennes hem.

Relaterade inlägg

Rulla till toppen
Scroll to Top