Margareta Persson årets hederspristagare

I samband med studiedagen varje år delas även föreningens hederspris ut. Hederspriset kan ges till den som har gjort en betydelsefull socialpolitisk insats. Insatsen kan vara av engångskaraktär, bestå av att man har tillägnats en särskild uppgift eller ha inneburit en längre tids engagemang inom socialpolitiken.

2024 års hederspristagare är Margareta Persson för hennes långvariga engagemang för personer med funktionsnedsättnings rättigheter. Från anställd på HCK (idag Funktionsrätt Sverige) på 70-talet och senare ordförande för densamma till att idag skriva funktionsrättsrörelsens historia. Margareta har också drivit funktionsrättsrörelsens frågor inom ramen för sitt partipolitiska arbete bland annat som riksdagsledamot. Margareta visar oss hur Sveriges historiska kränkningar av rättigheter för personer med funktionsnedsättning fortsätter att påverka oss. Hur mycket får ett självständigt liv kosta? Hur stora anpassningar är majoritetssamhället villigt att göra? Hon påminner oss också om att det fanns en tid då politiken lyssnade till den stora funktionsrättsrörelsen. Svensk socialpolitisk förening vill med årets pris medverka till att lyfta Margareta Perssons gärning och funktionsrättsrörelsen betydelse för välfärdssamhället.

Styrelsen kan varmt rekommendera Margaretas senaste bok Lämna bort barnet och glöm . Den delades ut till studiedagens föreläsare som tackpresent och kan köpas på Bokus och Adlibris.

Relaterade inlägg

Rulla till toppen
Scroll to Top