Från den oändliga välfärdsstaten till vadå?
Ett samtal mellan Bengt Göransson, fd kulturminister (s) och Lotta Persson, socialchef i Botkyrka, om vart den generella välfärden tog vägen och vad socialpolitiken egentligen består av idag.
1970-talets Sverige präglades av en optimism om den generella välfärden. Den byggdes ut rekordsnabbt, inkomstklyftorna minskade dramatiskt och den generella välfärdens möjligheter ansågs oändliga.
Nu 40 år senare kan vi se tillbaka på en välfärdspolitik som fortfarande är i världsklass, men där brustna illusioner och ambitionsnivåer blir allt tydligare och där socialpolitiken syns allt mindre. Har vi gått från att vara medborgare med ett gemensamt uppdrag till att bli individer och skattebetalare med en syn på välfärden som ett rent köp-säljsystem också från den enskildas perspektiv?
En kultur- och idépolitiker och en erfaren praktiker tittar både bakåt och framåt för att sia om den generella välfärdens långtidsprognos i ett reflekterande samtal.
Bengt Göransson, fd kulturminister (s) samt flitig idédebattör och seminariearrangör
Lotta Persson, nyligen avgången socialchef i Botkyrka, som har ett mångårigt praktikerperspektiv på socialpolitiken, från 1970-talet till idag.
Moderator:
Camilla Sköld, socialpolitisk chef, Akademikerförbundet SSR
Arrangör: Svensk socialpolitisk förening
Sammanhang: Socionomdagarna
Tid: Onsdag 13 november 11.10 – 12.10
Plats: Älvsjömässan, Stockholm
OBS! Detta seminarium är enbart för betalande deltagare på Socionomdagarna. Seminariet kommer dock att filmas och läggas ut i efterhand här på hemsidan.